Maty dezynfekcyjne – rodzaje, charakterystyka, zastosowanie

Maty dezynfekcyjne są niezbędne w każdej firmie, gdzie produkowana, przetwarzana i magazynowana jest żywność. Stosowanie mat powstrzymuje bakterie, wirusy i grzyby przed rozprzestrzenianiem się również w miejscach hodowli zwierząt – oborach, chlewniach i kurnikach.

Powinny znajdować się także w ubojniach i zakładach przetwórstwa mięsnego, w mleczarniach, pieczarkarniach, szklarniach, wytwórniach leków i kosmetyków, na przejściach granicznych itp.
Maty pełnią rolę bariery ochronnej przed zawleczeniem oraz wywleczeniem drobnoustrojów z miejsc hodowli zwierząt na butach, kołach środków transportu oraz na maszynach.

Jaką matę dezynfekcyjną wybrać?

Decydując się na zakup maty dezynfekcyjnej warto wziąć pod uwagę kilka czynników, dzięki którym unikniemy złego wyboru.

Pierwszym aspektem, który powinniśmy rozpatrzyć, jest rodzaj. Dokładniej chodzi tutaj o sposób korzystania z maty dezynfekcyjnej – czy będzie to mata leżąca na płaskiej powierzchni, czy w wybetonowanej niecce dezynfekcyjnej. Ta pierwsza musi mieć nieprzesiąkliwe dno i boki, żeby powstrzymać wyciekanie płynu dezynfekcyjnego; druga tego nie
potrzebuje, gdyż płyn zatrzymywany jest w niecce. Dużą rolę odgrywa miejsce i osoby bądź pojazdy z niej korzystające, dlatego należy przeanalizować, w jakim stopniu będzie użytkowana – mniej czy bardziej intensywnie.

Kolejnym równie istotnym czynnikiem jest rozmiar.
Najczęściej popełnianym błędem jest wybór za małej maty, czego efektem jest możliwość obejścia jej i przenoszenia drobnoustrojów chorobotwórczych. Chcąc zapobiegać takim sytuacjom, należy dokonać zakupu maty większego rozmiaru. Dzięki temu przechodząc można postawić na niej kilka kroków, a tym samym lepiej zdezynfekować podeszwy obuwia. Podobnie w przypadku mat przygotowanych dla środków transportu – należy wybrać matę o takiej długości, aby cała powierzchnia kół została odkażona podczas przejazdu przez matę. Jeśli do danego budynku jest więcej niż jedno wejście, należy przed każdym z nich wyłożyć odpowiednią matę.

W ofercie firmy Chemivet znajdują się maty w różnych rozmiarach: 50 x 60 cm, 60 x 100 cm, 100 x 120 cm, 120 x 200 cm.

W przypadku gospodarstw, w których hoduje się świnie, należy przestrzegać przepisów zawartych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lutego 2018 r.: konieczne jest wyłożenie mat  dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego. Jest to ważny element walki z afrykańskim pomorem świń (ASF).

Maty wykładane na zewnątrz budynków wymagają naszej szczególnej uwagi. Gdy świeci intensywne słońce lub pada deszcz, warto przykryć matę folią, aby zapobiec zwiększonemu parowaniu lub rozcieńczeniu środka dezynfekcyjnego. Zimą zaleca się dodanie glikolu do roztworu środka dezynfekcyjnego. Ma to na celu zabezpieczenie maty dezynfekcyjnej przed zamarznięciem.

Czyszczenie mat dezynfekcyjnych

Czyszczenie mat dezynfekcyjnych jest nieodłącznym elementem ich użytkowania. Jeśli nie zadbamy o czystość, mata nie będzie spełniała swojego zadania, ponieważ zanieczyszczenia (zarówno organiczne, jak i nieorganiczne) przyspieszają rozkład preparatu dezynfekcyjnego, zmniejszają jego aktywność oraz utrudniają dostęp preparatu do drobnoustrojów. Także powierzchnia wokół powinna być czysta. Jakikolwiek brud otaczający matę przedostanie się na jej obszar.

Funkcjonalność maty dezynfekcyjnej

Funkcjonalność maty dezynfekcyjnej wiąże się z preparatem, który zastosujemy. Obecnie na rynku mamy szeroki wybór środków dezynfekujących. Preparatem, który świetnie się sprawdzi jako środek do dezynfekcji, jest Virkon S. Dezynfekuje on powierzchnie, wyposażenie, pojazdy i buty. Skutecznie niszczy wirusa wywołującego chorobę ASF. Innymi efektywnymi środkami stosowanymi na maty są Sulfoxid, Ftaloxid, TAAB-1.

Podczas doboru preparatu dezynfekującego powinniśmy kierować się jego działaniem na patogeny, które mogą negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszej hodowli (wrażliwość gatunkowa zwierząt hodowlanych na różne wirusy i bakterie), uprawy (np. pieczarek – pleśnie) lub doprowadzić do skażenia żywności.

Mata dezynfekcyjna nie może być sucha, inaczej ulegnie znacznie szybszej eksploatacji i nie będzie spełniała swojej roli.

Należy również pamiętać o korzystaniu z różnego rodzaju odzieży ochronnej (kombinezonów, rękawic, kaloszy itp.) podczas przygotowywania roztworu preparatu dezynfekcyjnego, napełniania nim mat, a także podczas czyszczenia mat lub wymiany wkładu chłonnego. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że jesteśmy zabezpieczeni przed działaniem środków dezynfekcyjnych oraz zanieczyszczeniami, które usuwamy z mat.

Wiele wariantów koronawirusa otrzymało nazwy od liter greckiego alfabetu. Szczególnie groźne warianty określone zostały przez WHO jako budzące obawę (variants of concern – VoC). Należą do nich warianty Alfa, Beta, Gamma, Delta i Omikron, który obecnie jest dominujący.

Objawy zakażenia koronawirusem nieco się różnią w zależności od wariantu. Na początku pandemii podstawowymi objawami były: kaszel, wysoka gorączka oraz utrata smaku i węchu. Przy wariancie Alfa rzadziej występowała utrata smaku i węchu, a pojawił się katar i ból gardła. Wariant Beta dawał podobne symptomy, ale był bardziej zaraźliwy. U osób zakażonych wariantami Gamma i Delta obserwowano objawy ciężkiego przeziębienia, bóle mięśni i stawów, a także często objawy ze strony układu pokarmowego – nudności, wymioty, ból brzucha.

Obecnie w Polsce za >90% zakażeń odpowiada wariant Omikron. Jest on bardzo zaraźliwy i atakuje również osoby w pełni zaszczepione. Przebieg choroby wywołanej tym wariantem jest jednak najczęściej łagodniejszy niż przy pozostałych wariantach. Najczęstsze objawy to katar, ból głowy, zmęczenie, kichanie, ból gardła i lekka gorączka.

Aby ochronić się przed infekcją, należy stosować szczepienia oraz przestrzegać zasad rygoru sanitarnego – często myć i dezynfekować ręce, nosić maseczki w miejscach publicznych oraz zachowywać dystans społeczny. Żaden z tych sposobów nie zapobiega w 100%, ale obniża ryzyko zakażenia oraz transmisji koronawirusa. Szczepionki ponadto zmniejszają ryzyko ciężkiego przebiegu choroby, jeżeli są przyjmowane zgodnie z zaleceniami – obecnie rekomendowane są dwie dawki w odstępie co najmniej 2-5 miesięcy + trzecia w przypadku osób będących w jednej z grup z zaburzeniami odporności, wskazanych przez Radę Medyczną.

W związku z pandemią Covid-19 zapraszamy do naszego sklepu internetowego, w którym znajdą Państwo wysokiej jakości produkty ochrony osobistej – szeroki wybór maseczek, rękawiczek jednorazowych, przyłbice oraz skuteczne preparaty do dezynfekcji rąk.